Innovatie & onderzoek
Start scholing in Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
In 2023 startte het MRC met het opleiden van de eerste medewerkers in Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Binnen de pijnrevalidatie wordt door de meeste revalidatieinstellingen gebruik gemaakt van ACT. De therapie is gericht op het doorbreken van vechten tegen de pijn (of andere klacht) zonder resultaat en je te richten op wat het leven de moeite waard maakt. De behandeling is er niet op gericht om de klachten te doen afnemen, maar om de aandacht op ‘’dat wat ertoe doet’’ te vergroten.
ACT is een psychologische behandeling, maar aangezien we in het MRC interdisciplinair werken is het belangrijk dat ook alle andere disciplines de theorie kennen en de basisgedachte hiervan ondersteunen en inzetten in hun benadering naar de revalidant. Op lange termijn kan ACT de duurzame inzetbaarheid van militairen vergroten, doordat zij bewuster omgaan met zichzelf en meer bewust keuzes maken.
Al vanaf 2019 zijn we aan het oriënteren om ACT toe te passen binnen de behandeling. Hierbij zijn betrokken: medische dienst, werkgroep PLK, vakgroep psychologie, clustermanagement, commissie I&I, externe partij (Karlein Schreurs, psycholoog en emeritus hoogleraar in diagnostiek en behandeling van chronische pijn en vermoeidheid) en afdeling Zorgkwaliteit en Innovatie.
In het najaar van 2023 zijn we gestart met de echte kennismaking van deze behandelstrategie. Dit betekent dat de vakgroep psychologie een in company-basisscholing heeft gevolgd met als doel te kunnen behandelen volgens de ACT-principes. Na deze basisopleiding kunnen zij, bij revalidanten voor wie dit passend is, ACT inzetten als behandelstrategie. Dit betekent dat niet iedere revalidant behandeld wordt volgens de ACT principes, maar dat we er een extra ‘gereedschap’ bij hebben om in te zetten waar we inschatten dat dit van meerwaarde zou kunnen zijn.
Hoe nu verder:
In het eerste kwartaal van 2024 zal er een centrumbrede kennismaking zijn met de ACT. Tijdens een eendaagse scholing wordt meer uitleg gegeven over toepassing van de ACT-benadering in de behandeling. Ook is er aandacht voor om ACT zelf te ervaren en is er veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over het toepassen van ACT in de revalidatieprogramma’s.
In het laatste kwartaal van 2024 zullen we ACT binnen het interdisciplinair werken op het MRC implementeren.
Patiëntreis in kaart brengen
In 2023 hebben we de revalidantreis van onze militaire revalidant in kaart gebracht. Het ging hierbij om de emotionele beleving van revalidanten van begin tot eind van hun revalidatieproces: Beginnend bij de verwijzing naar het MRC tot en met het ontslag en laatste gesprek. Een opvallende uitkomst was bijvoorbeeld het gevoel van revalidanten om bij de start van hun revalidatie compleet op de rem te moeten. Ook bleek het dat veel revalidanten het eind van hun revalidatie nog erg spannend vinden, omdat ze nog zorgen hebben over hoe ze hun revalidatie thuis door kunnen zetten. Deze en andere uitkomsten bieden ons de kans om het revalidatietraject nog beter te laten verlopen.
Met de uitkomsten van de volledige patiëntreis gaan we in 2024 aan de slag om de emotionele beleving van onze revalidanten te verbeteren. Daardoor staan zij tenslotte steviger in hun schoenen en wordt revalideren ook makkelijker.
Betere roosters dankzij zorginformatiesysteem D-HiX
Het jaar 2023 heeft doorlopend in het teken gestaan van het reviseren van de zorgpaden in D-HiX (het zorginformatiesysteem van Defensie). Samen met functioneel beheer, planners en diverse werkgroepen zijn de zorgpaden van revalidatieprogramma’s gecontroleerd en gecorrigeerd op juistheid qua inhoud, planmogelijkheden en inrichting in D-HiX. Dit met als beoogd effect: een verbeterslag in de revalidantenroosters.
Ook hebben we hiermee een mooie basis gelegd om de belangrijkste revalidatieprogramma’s en bijbehorende zorgpaden te kunnen gaan reviseren in 2024.
Performance lab voorlopig succes!
Met het Performance lab voeren we een geprotocolleerde algehele gezondheidsmeting uit met nieuwe revalidanten. In 2023 is de pilot Performance lab geëvalueerd en is het verder plan voor implementatie gemaakt. Zowel therapeuten als revalidanten ervaren de performance test over het algemeen als een meerwaarde voor het revalidatieproces. Er is dan ook besloten de performance test definitief onderdeel te maken van het revalidatieproces van de militair. In de evaluatie zijn verschillende aanbevelingen gedaan voor de verdere implementatiefase die in 2024 volgt.
Wetenschappelijk onderzoek
Met de implementatie van zorginformatiesysteem D-HIX kunnen we de revalidant gerapporteerde vragenlijsten via het zorgportaal geheel digitaal aanbieden. De revalidant kan in eigen tijd en op eigen locatie de vragenlijsten invullen. De uitkomsten worden direct in onze D-HiX omgeving weergegeven. Hierdoor kunnen we nog efficiënter de uitkomsten verzamelen en verwerken voor een gerichte invulling en evaluatie van het revalidatieprogramma.
Tenslotte is er in 2023 door de stichting ziektekostenverzekering krijgsmacht een subsidie toegekend voor een vijfjarig promotietraject. Tijdens dit traject zal een nieuwe trainingsmethodiek ontwikkeld worden voor het verbeteren van de balans en stabiliteit van de benen. Deze nieuwe trainingsmethodiek zal aangeboden worden aan verschillende revalidantengroepen, waarbij geëvalueerd worden of dit leidt tot een beter herstel.
In 2023 zijn er 2 publicaties verschenen waar medewerkers van het MRC aan hebben meegewerkt en zijn er 3 congrespresentaties gehouden.
Dikgedrukte namen zijn medewerkers van Militair Revalidatie Centrum Aardenburg.
Publicaties
- Wildenbeest MH, Kiers H, Tuijt M, Prins MR, van Dieën JH (2023) Trunk resistance to mechanical perturbations, associations with low back pain, pain-related cognitions and movement precision. Hum Mov Sci. 2023 Dec;92:103159. doi: 10.1016/j.humov.2023.103159.
- Baggen R, Van Bladel A, Prins MR, Bouche K, Maes L, De Letter M, Cambier D, Santens P (2023) Visual perturbation training to reduce fall risk in people with Parkinson’s disease. Journal of Parkinson’s disease, 2023, 13, 206. doi: 10.3233/JPD-2399900
Congrespresentaties
- Houdijk H, Buis A, Jonkergouw N, Robertson M, Dickinson A (2023) Assessment of stump-socket interaction load: critical appraisal of state-of-the-art measurement techniques to quantify in-socket tissue stress and strain. Oral Presentation ISPO 19th World Congress.
- Sauter W, van Schijndel N, van der Wurff P, Abbink P, Keijsers N, Hijmans J, van Bladel A, Prins MR (2023). Using Virtual Reality to Complement Pen-and-Paper Tests to assess Visual Unilateral Spatial Neglect in the Extra-personal space. Posterpresentatie SMALLL Congres.
- Mourits B, Vos LA, Bruijn SM, van Dieen JH, Prins MR (2023). Sensor Based Intervention to Enhance Movement Control of the Spine in Low Back Pain. Posterpresentatie SMALLL Congres.